VDAB - 10 tips voor een goed gebruik van je account op VDAB.be

Je account op VDAB.be is het persoonlijke online dossier dat elke werkloze van de VDAB moet bijhouden. 10 tips om dat goed te doen.


1. Schrijf je direct in als werkzoekende

De datum van inschrijving als werkzoekende bij de VDAB is belangrijk voor je recht op een uitkering. Via VDAB.be kan je je vlot inschrijven als werkzoekende in je account.

Vanaf het moment dat je je opzegperiode niet (meer) presteert, moet je je binnen de 2 maanden inschrijven bij VDAB. Je moet je dan nog een tweede maal inschrijven als je effectief uitkeringsgerechtigd wordt.

Onderbreek je je werkloosheid gedurende 4 weken of meer (wegens arbeid, ziekte…)? Schrijf je dan opnieuw in van zodra je werkloos wordt.

Schrijf je opnieuw in als je effectief uitkeringsgerechtigd wordt.

Onderbreek je je werkloosheid gedurende 4 weken of meer (wegens arbeid, ziekte…) Schrijf je ook dan opnieuw in van zodra je weer werkloos wordt.

Zit je in een bijzondere situatie (SWT, medische overmacht…)? Schrijf je dan niet zelf online in, maar bel naar het gratis VDAB-nummer 0800 30 700.

2. Zorg dat je contactgegevens correct zijn.

Kan de VDAB je niet bereiken op je opgegeven (e-mail)adres en telefoonnummer, dan ontvang je eerst een gewoon en eventueel een aangetekend schrijven op je verblijfsadres. Reageer je hier niet op, dan gaat je dossier naar de controledienst en kan er een sanctie volgen.

3. Zorg voor een correct ingevulde account op VDAB.be

Je online VDAB-account biedt heel wat mogelijkheden om geschikte vacatures te vinden en er onmiddellijk voor te solliciteren. Vul daarom je gegevens volledig en correct in. Krijg je veel verkeerde vacatures? Kijk dan na of je gewenste jobs, je werkervaring en je competenties goed staan ingevuld.

Je krijgt automatisch een melding als er zaken in je dossier onvolledig of tegenstrijdig zijn. Hou je geen rekening met deze meldingen? Dan zal de VDAB je sneller contacteren.

4. Gebruik je account om je sollicitaties bij te houden

De VDAB controleert via je online account of je voldoende naar werk zoekt.

  • De VDAB volgt op hoeveel vacatures je toegestuurd kreeg en hoeveel je er effectief raadpleegde.
  • Hou alle sollicitaties bij in de map ‘Bewaarde vacatures en sollicitaties’ (ook diegene die je niet via de VDAB vindt).
  • De vacatures waarop je verplicht moet solliciteren vind je bij je opdrachten. Solliciteer je niet op sollicitatie-opdrachten, dan riskeer je een sanctie. Een VDAB-begeleider bespreekt vooraf deze vacatures met jou. Dit kan ook telefonisch gebeuren.

5. Werk regelmatig in je VDAB-account en kijk je overzichtspagina na

Op de landingspagina van je VDAB-account vind je je opdrachten, afspraken, tips en berichten terug. Volg je opdrachten en afspraken goed op. (Opdrachten bij ‘Tips’ zijn niet verplicht.) Is er iets onduidelijk of heb je hulp nodig, bel dan naar het gratis VDAB-nummer. Of maak een afspraak met onze ABVV-loopbaanconsulenten.

Log ook steeds in als je op de VDAB-website surft. Zo ziet de VDAB dat je actief werk zoekt. Maak er een gewoonte van om regelmatig je map ‘Bewaarde vacatures en sollicitaties’ na te kijken en aan te vullen. Wijzig je iets in je dossier? Dan komt je profiel automatisch terug bovenaan te staan bij werkgevers die op zoek zijn naar een geschikte kandidaat.

6. Zorg dat je je wijzigingen online kan motiveren

Alles wat je doet in ‘Mijn loopbaan’ wordt opgevolgd door de VDAB. Verander je de gewenste jobs of het gewenste arbeidsregime? Besef dat je kans op werk voldoende groot moet blijven. De VDAB zal je contacteren bij twijfel.

7. Wis nooit berichten uit je berichtenvak

Je berichtenvak bevat belangrijke informatie, zoals de datum van inschrijving als werkzoekende, welke afspraken je met je VDAB-begeleider maakte, vacatures waarop je verplicht moet solliciteren… Wis deze berichten nooit!

8. Loop je vast in je zoektocht naar werk? Vraag dan een persoonlijk gesprek

Al werk je nog zo goed met met account, het is geen garantie op werk. Vind je geen werk? Kom dan langs bij het ABVV. Een persoonlijk gesprek helpt je weer vooruit. Onze ABVV-loopbaanconsulent gaat na of je online account nog verbeterd kan worden zodat je betere vacatures ontvangt.

De ABVV-loopbaanconsulenten kijken ook hoe je succesvoller kan solliciteren, of je extra opleiding nodig hebt om je kans op werk te verbeteren, of er andere type jobs bij je passen… Ze maken je wegwijs in je loopbaan.

9. Leer beter werken met je VDAB-account.

Wil je beter met  je VDAB-account? Onze loopbaanconsulent helpt je op weg. Inschrijven kan via deze link.

10. Volg indien nodig een computercursus

Kan je nog niet overweg met een computer, tablet of smartphone? De werklozenwerking van het ABVV biedt computercursussen aan. Raadpleeg hun aanbod hier. 

Lees ook

Zoek op trefwoord

VDAB werkloosheid werkloosheidsreglementering